PS katalog RH izdanja

Sve o hrvatskim poštanskim markama.

Moderator/ica: veglia966

PS katalog RH izdanja

PostPostao/la hrvoje_fil » ožujak 9th, 2011, 11:40 am

Pozdrav svima,

Zanimaju me dvije stvari koje mi nisu potpuno jasne, a radi se o podacima u domaćim katalozima za dva RH izdanja.

Prvo - zašto je kataloška vrijednost prigodnog lista za izdanje Božić 1991. čak 550,00 kuna ako je naklada tog PL bila 4979 komada?
To je jedini PL s cijenom koja izrazito odskače od drugih listova a da je istodobno taj PL bio u komercijalnoj prodaji (barem tako kaže katalog). Dakle nije bio korišten samo za promociju kao PL uz marke broj 2, 3, 9, 12, 13 koji su također jako vrijedni.

Zanimljivo je da je PS katalog prvo navodio da je naklada ovog lista bila 5000 komada, a kasnije je količina ispravljena na 4979 nakon što je HP komisijski uništio mnoge starije RH marke. Znači taj bi podatak trebao biti ispravan. A drugi katalog (Maras izdanje) navodi da je taj PL bio korišten isključivo za opremu spomen albuma kojih je napravljeno samo 500. I nezupčane marke su također zamišljene da budu samo u spomen albumima ali je velika količina ipak stavljena u normalnu prodaju jer se odustalo od čak 5000 albuma.

Jesu li i prigodni listovi koji nisu ubačeni u albume prodavani slobodno? Što je od svega iz oba kataloga točno?


Drugo - zašto PS katalog već godinama (u zadnjih 6 izdanja) konstantno ponavlja istu grešku oko izdanja "Krapinski pračovjek" iz 1999. godine?
Najprije je u katalogu stajalo da je za ovo izdanje korišten samo 1 žig (i to Krapina), što je kasnije ispravljeno pa je dodan i žig Zagreb. Međutim, u katalogu se navodi da je s oba žiga izrađivan FDC, ali do danas nije ubačeno da postoje i dva PL-a od tog izdanja (žig Zagreb i Krapina).

Također, nema naklade za FDC s krapinskim žigom i procjenjena vrijednost je 150,00 kuna. Je li taj FDC baš toliko na cijeni? Pošta je i prije koristila dva strojna žiga za izradu FDC-a i PL-a s tim da su naklade tih proizvoda bile jednake (npr. Split iz 1995. i Vukovar iz 1997.).

Hvala na pomoći!
hrvoje_fil
 
Postovi: 22
Pridružen/a: rujan 9th, 2009, 10:02 am

Re: PS katalog RH izdanja

PostPostao/la stamphunter » ožujak 9th, 2011, 3:06 pm

jeste li pokušali kontaktirati autora Kataloga?
on bi vam najlakše mogao dati odgovore...iz prve ruke.
Avatar
stamphunter
 
Postovi: 627
Pridružen/a: svibanj 8th, 2007, 1:02 pm

Re: PS katalog RH izdanja

PostPostao/la hrvoje_fil » ožujak 9th, 2011, 4:32 pm

Pomislio sam i na tu mogućnost, ali u vezi s prvim pitanjem iz mojeg posta u oba kataloga se navode različiti podaci, pa bi se i njihovi autori, pretpostavljam, razilazili u stavovima. :?

A za drugo pitanje - sada sam provjerio u Maras katalogu i u njemu se također navode isti podaci kao i u PS katalogu. Dakle cijena FDC-a s krapinskim žigom je puno veća, a PL je samo jedan. Oba kataloga se slažu u tome. Ali ja imam 2 prigodna lista od tog izdanja s oba žiga, i oba su kupljena u pošti kad je marka izašla.

Zapravo me zanima jel i drugi kolekcionari imaju PL sa žigom Krapina ili je na filatelistički šalter u mojoj pošti "zalutala" neka super rijetka "eksluziva" za koju niti jedan autor kataloga RH maraka nije do sada čuo :?:
hrvoje_fil
 
Postovi: 22
Pridružen/a: rujan 9th, 2009, 10:02 am

Re: PS katalog RH izdanja

PostPostao/la stamphunter » ožujak 10th, 2011, 1:06 pm

upitao sam stručnjaka za ovo područje i evo odgovora:

Moja saznanja su slijedeća:

- samo u Zagrebu je korišten prigodni žig koji u sebi ima oznaku HP tekst PRVI DAN, dakle službeni žig prvog dana izdanja organiziran od strane HP. Taj žig je korišten kao strojni žig prilikom proizvodnje službenih FDC omotnica i PL, ako su još tada PL postojali (ne skupljam taj dio filatelije pa nisam siguran, odnosno ne znam)

- istog dana, dakle 23.08.1999. godine, u Zagrebu se održavao Međunarodni znanstveni skup „Krapinski neandertalci i evolucija čovjeka u srednjoj Europi“, uz koji je FD POŠTAR organizirao prigodni poštanski žig te izdao prigodnu omotnicu.

- Istog dana, dakle 23.08.1999. godine, u Krapini se održavala Nacionalna i međunarodna filatelistička izložba KRAPINAPHILA '99, povom stote obljetnice otkrića krapinskog pračovjeka, uz koju je opet FD POŠTAR organzirao prigodni poštanski žig te izdao omotnicu.

- Prema mojim saznanjima i sjećanju, nije bilo službenog HP prigodnog žiga PRVI DAN u Krapini, pa se tako nije mogao proizvesti PL s tim žigom, pogotovo ne sa strojno nanesenim žigom. Jedino se mogla proizvesti varijanta PL s kombinacijom službenog prigodnog žiga PRVI DAN Zagreb i prigodnog žiga u Krapini, no to je privatni proizvod pojedinaca!!! Također je bila moguća i kombinacija sva tri žiga (PRVI DAN Zagreb, prigodni žig Zagreb, prigodni žig Krapina) no i to je privatni proizvod pojedinaca. Po mojim saznanjima, ukoliko postoji FDC ili PL sa strojnim žigom iz Krapine, a pogotovo ako je to HP žig PRVI DAN, to mora da je krivotvorina!!!

- FDC omotnica se mogla porizvesti sa dva žiga u Zagrebu, i to sa službenim HP žigom PRVI DAN i prigodnim žigom MEĐUNARODNI ZNANSTVENI SKUP, jer su oba žiga bila u uporabi u poštanskom uredu 10101 ZAGREB. Moguće je razlikovati i dvije različite podvarijante: sa strojnim HP žigom PRVI dan i sa ručnim HP žigom PRVI DAN.

- No, nije se mogla proizvesti službena FDC omotnica sa HP žigom PRVI DAN u Krapini, kad takav žig nije bio u uporabi. No, moguće je bilo iskoristiti praznu FDC omotnicu, koju je za svako izdanje moguće kupiti u Zagrebu na šalteru filateije u Jurišićevoj, za pismo sa prigodnim žigom iz Krapine (takvih pisam ne postoji više od 10-ak !!!)

- I još nešto: u Krapini je cijelo vrijeme trajanja izložbe KRAPINAPHILA '99 bio na poštanskom uredu 49000 KRAPINA bio u uporabi reklamni (slogan) žig sa prigodnim tekstom o izložbi. Koliko se sjećam, taj žig se koristio od 23.08.1999, pa je i on moguć kao žig prvog dana.

Točna je informacija o korištenju žiga HP PRVI DAN u dva različita mjesta, sjećam se Splita i Vukovara, ali i Poreča uz izdanje EUFRAZIJEVA BAZILIKA (25.06.1999.), i mislim da je EUFRAZIJEVA BAZILIKA bilo posljednje izdanje kod koga su bila dva žiga sa HP i PRVI DAN, u dva različita mjesta. I to FDC izdanje (Eufrazijeva bazilika sa porečkim HP PRVI DAN žigom) je vrlo rijetko, ja ih imam u zbirci 4-5 komada, rijetko se viđa, a još rjeđe nudi u prodaji. Poslije tog izdanja, čini mi se, praksa „paralelnih“ žigova PRVI DAN je prestala, mada osobno mislim da je to bilo dobro rješenje i da nije bilo razloga za njihovo ukidanje. Dapače, HP bi ih trebalo ponovno početi koristiti, umjesto da lokalna filatelistička društva rade promociju na svoj trošak !!! Za takve slučajeve, korištenja prigodnih žigova s tematikom uz izdanje marke a na prvi dan uporabe maraka, znam u nekoliko slučajeva: Vinkovci za izdanje Hrast, Dubrovnik za Uskrs 2009, Krašić za Stepinca 1998, Rijeka za Božić-Klović 1998, Zagreb i Vojne igre 1999, Cavtat…. itd.itd.


Još samo jedan dodatak i pojmovno objašnjenje:

-žig PRVOG DANA smatra se žig koji HP koristi prvi i drugi dan uz (skoro) svako izdanje, koji u svojem likovnom oblikovanju sadrži i oznaku HP i tekst PRVI DAN. No naki način to je „službeni“ žig prvog dana.

-žig prvog dana je svaki žig koji nosi nadnevak dana izdavanja marke: dakle za izdanje 100. OBLJETNICA OTKRIĆA KRAPINSKOG PRAČOVJEKA žig prvog dana je i HP službeni žig PRVI DAN, i prigodni poštanski žig Međunarednog znanstvenog skupa u Zagrebu, i prigodni poštanski žig Filatelističke izložbe u Krapini, i slogan žig iz Krapine 23.8.1999., ali i svaki nadnevni žig od 23.8.1999. koji je korišten sa markama tog izdanja.
Avatar
stamphunter
 
Postovi: 627
Pridružen/a: svibanj 8th, 2007, 1:02 pm

Re: PS katalog RH izdanja

PostPostao/la hrvoje_fil » ožujak 12th, 2011, 1:40 am

Puno vam hvala na pomoći ( i vašem stručnjaku također)!

Mislio sam da sam bio dovoljno jasan - u mojem pitanju sam govorio isključivo o službenim žigovima prvi dan HP-a ili o žigovima PRVOG DANA. Nisam niti mislio niti spominjao nikakve druge žigove jer ih uostalom niti oba kataloga na koja sam se pozvao ne katalogiziraju (barem kod RH izdanja).

Nije mi jasno iz odgovora osobe kojoj ste se obratili za pomoć zašto bi PL sa strojnim žigom PRVOG DANA Krapina bio krivotvorina, kada je potpuno isti žig korišten za izradu službenih FDC-a - što i spominju oba kataloga.

Dakle stvar je ovakva: za izdanje krapinski pračovjek HP je imao i koristio dva strojna žiga PRVOG DANA - Zagreb i Krapina. Oba ova žiga su katalogizirana u PS i Maras katalogu i oko toga nema dvojbe. Jedino što mene zanima je zašto se u oba kataloga navodi da postoje FDC-i s oba ova žiga, a PL samo sa strojnim žigom PRVOG DANA Zagreb?

Ponavljam, ja sam ovaj PL kupio direktno u pošti na filatelističkom šalteru par dana nakon izdanja i definitivno je napravljen sa strojnim žigom PRVOG DANA Krapina. Nemoguće da je riječ o krivotvorini, a isto tako ne vjerujem da nije bio prodavan svugdje u Hrvatskoj ako je bio u mojem gradu.

Ima li itko od kolekcionara prisutnih na ovom forumu isti ovakav PL? Je li potrebno staviti fotografije na forum?

Mislim da ću ipak pokušati kontaktirati autora PS kataloga - možda će biti neke pomoći.

U svakom slučaju, još jednom hvala na odgovoru.
hrvoje_fil
 
Postovi: 22
Pridružen/a: rujan 9th, 2009, 10:02 am

Re: PS katalog RH izdanja

PostPostao/la zdfil » ožujak 12th, 2011, 6:04 pm

Kada već pričamo o prigodnim žigovima, onda ću spomenuti da su se na tržištu počeli pojavljivati tzv. FDC izdani povodom Svj. nog. prvenstva u Africi 2010. godine. Naravno ti tzv. FDC se već prodaju po cijeni preko 100 kuna, opravdavajući tu smiješno napuhanu cijenu činjenicom da se radi o rijetkim objektima.

Već smo na ovom forumu pričali o tome, ali moje je mišljenje da bi filatelisti trebali izbjegavati ovo izdanje po toj cijeni jer je riječ o čistoj špekulaciji kojoj je kumovao HP. Odnosno, cijena ovog tzv. FDC-a bi trebala biti isto kao i cijena bilo kojeg drugog FDC-a kojeg je izdao HP i koji na sebi ima marku nominale 4.50 kuna.

Vidjeti ćemo kako će novi PS katalog zauzeti stav o ovome.
Avatar
zdfil
 
Postovi: 801
Pridružen/a: siječanj 4th, 2008, 11:33 am
Lokacija: Zadar


Natrag na Hrvatske poštanske marke

Online

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

cron