Kako pravilno skupljati?

Sve što ste oduvijek htijeli znati o filateliji, a niste se usudili pitati.

Moderator/ica: veglia966

Kako pravilno skupljati?

PostPostao/la treo » prosinac 1st, 2011, 5:08 pm

dakle imam dva pitanja vezana uz filateliju:

znam da se odluka o tome da li skupljati žigosane ili nežigosane markice ostavlja korisniku, no moja dilema je slijedeća:

ja sam skupljao sve marke, no preferiram nežigosane, jer po meni (pogotovo kod nekih većih žigova i sa svježom tintom) motiv na markama ne dolazi do izražaja, ili je ono prekriven :? E sad s obzirom da skupljam marku kakva je da je, sa žigom dok ne dođem do one bez žiga, veći dio kolekcije mi je sa žigom (i sad ja shvatim da sam trebao skupljati sa žigom, kad je takvih 99% :D , osim naravno onih doplatnih koje su bez žiga) al jbga što je tu je. Vaše mišljenje o tome? Mislim sad ću preferirati one sa žigom ( no da ga je ipak što manje na samom motivu :mrgreen: ) no zašto uopće neki preferiraju sa žigom? Da li je nepravilno (ili kolekcija manje vrijedna - ne mislim samo financijski) ako je djelomično žigosana a djelomično ne?

Drugo pitanje, kod nekih izdanja marki ( evo upravo naletih na američku pa zato pitam) sa istim motivom (ovdje se u primjeru radi o USA zastavi preko cijele marke) i iste vrijednosti (37centi) jedina razlika je u godini izdanja i sada na jednoj piše 2002 a na drugoj 2003, ali je marka u suštini ista. Da li je potrebno imati obje marke u kolekciji (jer je kao jedna izdana u 2002 a druga u 2003 a iste su) ili je dovoljna jedna? I isto pitanje samo se odnosi na to kako je marka odrezana jer eto imam iste marke samo jedna ima ravnu gornju, druga bočnu stranicu...Preporuke? savjeti?

Hvala na odgovorima
Avatar
treo
 
Postovi: 50
Pridružen/a: studeni 5th, 2011, 12:47 pm

Re: Kako pravilno skupljati?

PostPostao/la dejan » prosinac 1st, 2011, 5:38 pm

pe evo moje misljenje o markama sa ili bez ziga nikako ih mijesati u kolekciju ili jedno ili drugo ili oboje
a zasto neki preferiraju marke sa zigom nekada su se samo takve marke i skupljale
moda nezigosanih maraka je dosla u novije vrijeme
zato se danas nade puno starih maraka na falcu sa nekompletnom gumom jes se kao nezigosane nisu sakupljale pa se na to nije ni pazilo
po meni marke sa zigom su putovale i time su za mene i vrijednije znaci obnasale su svoju funkciju
eto moje misljenje o tome

a sto se tice one americke marke ako je u katalogu registrirana dva puta onda moras imati i oba godista.
dejan
 
Postovi: 137
Pridružen/a: kolovoz 17th, 2011, 12:47 am

Re: Kako pravilno skupljati?

PostPostao/la stamphunter » prosinac 1st, 2011, 8:20 pm

nekad se sakupljalo samo žigosano.
danas većina filatelističke populacije sakuplja nežigosano.
ima tu malo i estetskih razloga (kad je žig ružno otisnut, narušuje marku) no sigurno ima i trgovačkih motiva: trgovci nabave plahte nerabljenih maraka i takve je lakše prodati.

što se mene tiče, nemam preference.
istina da je dobro neku zbirku držati nerabljenom, neku žigosanom...no samo i isključivo preferirati nežigosane, za mene je dosadno i neprirodno.
ne zaboravite da je primarna funkcija marke - da plati poštarinu, i da pri tom bude žigosana.
zato mi isključivo nežigosane zbirke djeluju previše sterilno...kao da nisu obavile svoju zadaću...da ne velim da nežigosana marka izgleda kao ostarjela djevica :!:
Avatar
stamphunter
 
Postovi: 627
Pridružen/a: svibanj 8th, 2007, 1:02 pm

Re: Kako pravilno skupljati?

PostPostao/la treo » prosinac 1st, 2011, 8:33 pm

haha, dobra usporedba :mrgreen: Malo me dejanov post razočarao, jer ni sam ne znam koliko sam žigosanih maraka bacio/podijelio/razmijenio jer sam nabavio tu istu samo nežigosanu..a jbga šta sad :D idemo dalje samo ću obratiti pozornost da su barem malo žigosane (iako ne kužim ajmo reći kupovne setove/serije markica koje su uredno žigosane u jednom kutu, a nisu korištene u svoju prvotnu namjenu :roll: )

I ovo da je potrebno sakupljati identične marke ako su različitog godišta isto mi je malo :shock: jer imao bih dosta veću kolekciju :) a i ne znam kako onda da ih slažem, do sada sam imao npr serije a sad ako jedna marka (npr karikiram) izlazi 10 godina uzastopno, isti oblik, samo godina se mijenja moram čekati 10 godina da složim seriju :mrgreen: ..btw pretpostavljam da se onda skupljaju marke istog godišta, ako su npr različito perforirane? i u čemu je stvar da je jedna marka npr s 3 strane perforirana a s donje npr ravna a ista takva je ravna npr s desne strane i slično? :?

Imam još par pitanja al o tom potom...drago mi je da ima malo više komunikacije na forumu, nekako mi se čini nažalost prilično mrtav forum :cry:
Avatar
treo
 
Postovi: 50
Pridružen/a: studeni 5th, 2011, 12:47 pm

Re: Kako pravilno skupljati?

PostPostao/la zdfil » prosinac 1st, 2011, 11:19 pm

Bitno je da je nešto ili samo žigosano ili samo čisto.
Odnosno, npr. vidim skupljaš RH. E sada. Ili neka sve marke budu žigosane ili neka sve budu čiste. Najgore je ako je mješavina jednog i drugog.
Jednostavno rečeno, ili-ili.
Avatar
zdfil
 
Postovi: 801
Pridružen/a: siječanj 4th, 2008, 11:33 am
Lokacija: Zadar

Re: Kako pravilno skupljati?

PostPostao/la dejan » prosinac 1st, 2011, 11:24 pm

a gle ne sakupljam nove marke pa teko neznam puno o tome zasto je neka sa jedne strane rezana a sa tri zupcana
ja bih to opisao kao nekadasnji model televizora i danasnja plazma stvar estetike

a to sto si rekao da ti trebe 10god da sakupis seriju to nije istina serija izlazi na isti datum ovo o cemu ti pricas to su vijerovatno neke prigodne marke
koje izlaze povodom necega svake godine
dejan
 
Postovi: 137
Pridružen/a: kolovoz 17th, 2011, 12:47 am

Re: Kako pravilno skupljati?

PostPostao/la treo » prosinac 1st, 2011, 11:36 pm

@zdfil:
ne skupljam samo RH ali one prevladavaju s obzirom da njih najviše dobijem iz klasičnog prometa, tj. najdostupnije su mi :wink:

imam još par pitanja:
imam nekoliko markica iz J.afrike..e sad na većini piše south africa, a na nekima samo RSA ..da li se to ide sve zajedno kao jedna država? ( s obzirom da ih ja dijelim i slažem po državama?) da li je to samo iz različitih razdoblja pa mjenjali naziv na markama ili ih treba posebno slagati? Isto pitanje za njemačku/DDR/reich ? da li je ispravno ih odvajati ili sve pod isto?

@dejan: ne mislim na seriju..nego na identičnu marku koju izbacuju sa razlikama u ozupčenju (vidi sliku, nizozemske marke) i američke koje su identične ali razlika je u godini izdanja..

EDIT: loš scan, nadam se da se barem malo vidi koji dio je ravno odrezan - na nizozemskima je prva marka na obje bočne strane ravna, a USA su: prva ravna dolje, druga lijeva strana a treća gore i dolje - unutar iste godine 2003 - zadnje dvije...e sad da li je potrebno imati te obje u kolekciji kao različite ili je jedna dovoljna? i ima li neki posebni razlog zašto se to tako ozupčava/reže?

slika
Avatar
treo
 
Postovi: 50
Pridružen/a: studeni 5th, 2011, 12:47 pm

Re: Kako pravilno skupljati?

PostPostao/la zdfil » prosinac 1st, 2011, 11:48 pm

ajmo po redu:

1. vidim da ne skupljaš samo Hrvatsku, ali ja sam to više simbolički napisao. Dakle, ako ti je većina Hrvatske žigosana, onda neka ti i cijela ostala Hrvatska bude žigosana. A ako se odlučiš za čistu, onda neka cijela bude samo čista. Bitno je da u jednoj kolekciji, pod time mislim na jednu državu, jednu temu i sl., ne bude mješavine čistih i žigosanih maraka. Iako u filateliji postoji sloboda, postoje i neka "ograničenja". Ne možeš npr. imati zadnju seriju hrvatskih svijetionika na način da su ti dvije marke žigosane, a jedna čista. Ili jedno ili drugo.

2. što se tiče ovih maraka "sa različitim zupčanjima". Pravilnije bi bilo reći da kod američkih maraka ima primjeraka koje su djelomično zupčane, odnosno djelomično nezupčane. Zašto to nastaje? Zato što Ameri većinom tiskaju arke bez ruba, odnosno same marke su rub. Pa tako dobiješ da u arku od 100 maraka, marke broj 1,11,21,31,41...91 imaju lijevu stranu nezupčanu, a marke 1,2,3,....10 imaju gornju stranu nezupačnu. Itd, itd. Zašto to rade? Čisti profit. Jer ako si pravi sakupljač onda za potpunu kolekciju iz arka moraš kupiti 7 maraka - 1., 2.,10, 11., 91., 92., 100 i bilo koju marku "iz sredine arka", odnosno zupčanu sa sve četiri strane.
Avatar
zdfil
 
Postovi: 801
Pridružen/a: siječanj 4th, 2008, 11:33 am
Lokacija: Zadar

Re: Kako pravilno skupljati?

PostPostao/la treo » prosinac 1st, 2011, 11:52 pm

hvala na pojašnjenju, onda sve ostaju na hrpi :D ...vezano uz žigosanje, shvatio sam to, od sada ću nastojati da su sve barem minimalno žigosane, no neću zato sada izbaciti iz zbirke one koje nemaju žig - da se razumijemo ja ne pokušavam postići nikakvu financijsku vrijednost niti išta, pa mi nežigosane nimalo ne smetaju, ionako sam amater, no čisto ako postoje neka ograničenja/običaji oko toga, zašto ih ne poštovati koliko je to moguće :D

A ovo pitanje vezano uz države (south africa, RSA, DE/reich/DDR? )
Avatar
treo
 
Postovi: 50
Pridružen/a: studeni 5th, 2011, 12:47 pm

Re: Kako pravilno skupljati?

PostPostao/la zdfil » prosinac 1st, 2011, 11:56 pm

3. Države.

RSA je mislim i dalje Južnoafrička republika ili kako to sada već oni pišu na markama. Nisam 100% siguran, ali mislim da je to sve jedna kolekcija. Kužiš, postoji kontinuitet.

Što se tiče Njemačke tu je stvar kompliciranija.
U jednu kolekciju ide sve od prve njemačke marke pa do travnja 1945. Sve je to Reich. Samo nije boj Reicha isti :mrgreen:
Njemačka se zatim dijeli na SR Njemačku i DDR. A to su dvije različite kolekcije, zato jer su to različite države. Na SR Njemačku ti se nastavlja sve iza 1990. jer je ona zadržala kontinuitet.
Avatar
zdfil
 
Postovi: 801
Pridružen/a: siječanj 4th, 2008, 11:33 am
Lokacija: Zadar

Re: Kako pravilno skupljati?

PostPostao/la treo » prosinac 2nd, 2011, 12:04 am

uff toga sam se i bojao :D dakle trebati će mi svakako neki katalog da ih uopće uspijem razlikovati (mislim DE, DDR...blabla), zato sam i pitao ako netko zna za kakav download link :mrgreen: ili čak online katalog??

Vezano uz slaganje po albumu/albumima da li tu postoje neka pravila? npr po godinama izdanja (pretpostavljam da su sve serije iz iste marke na jednom mjestu) ili po redoslijedu/poziciji u katalogu (ili nešto treće?) (jer npr RH svako toliko izbacuje marke s gradovima pa ih stalno stavljam sve na istu hrpu, kao istog su motiva :mrgreen:

Ispričavam se na toliko pitanja, no barem nisu u stilu "koliko vrijedi ova marka /marke koje je baba skupljala" :mrgreen: :mrgreen:
Avatar
treo
 
Postovi: 50
Pridružen/a: studeni 5th, 2011, 12:47 pm

Re: Kako pravilno skupljati?

PostPostao/la stamphunter » prosinac 2nd, 2011, 12:30 am

moj ti je savjet da se previše ne zamaraš dilemom žigosano-nežigosano, pogotovo ako sakupljaš (financijski) neopterećeno.
uzmi što ti dođe pod ruku.
u prvo vrijeme sakupljaj sve , i onda pomalo gledaj što te zanima, kad dođe vrijeme, sam ćeš se odrediti što ćeš sakupljati dalje - da li neku zemlju odnosno područje, ili temu...

RSA je Južnoafrička Republika.
Avatar
stamphunter
 
Postovi: 627
Pridružen/a: svibanj 8th, 2007, 1:02 pm

Re: Kako pravilno skupljati?

PostPostao/la dejan » prosinac 2nd, 2011, 1:30 am

pa gle imam ti ja na CD Michelov katalog cijelog svijeta 2004 i europe 2010 sada nisam kuci ali kada dodem mogu ti ga sprziti pa poslati
tako ce ti bit sigurno lakse
dejan
 
Postovi: 137
Pridružen/a: kolovoz 17th, 2011, 12:47 am

Re: Kako pravilno skupljati?

PostPostao/la zdfil » prosinac 2nd, 2011, 10:42 am

Tako je. Prvo nabavi katalog, pa ćeš onda moći poslagati marke. Ako sakupljaš određenu državui, tada se marke slažu na način kako su, po datumima, izlazile. Ako skupljaš temu, onda kako ti hoćeš.
Avatar
zdfil
 
Postovi: 801
Pridružen/a: siječanj 4th, 2008, 11:33 am
Lokacija: Zadar

Re: Kako pravilno skupljati?

PostPostao/la treo » prosinac 2nd, 2011, 6:44 pm

hvala obojici :)
Avatar
treo
 
Postovi: 50
Pridružen/a: studeni 5th, 2011, 12:47 pm

Sljedeća

Natrag na Mala škola filatelije

Online

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

cron