rimljan75 je napisao/la:Pozdrav svima
Zdfil ako sam vas razumio , ako u michel katalozu piše cjena 100 evra vredi 18 evra .
Pozdrav
Mirko
To ne vrijedi za sve države. I
za 99% maraka SFRJ - da!.
Što se tiče korištenih maraka, tu se cijene opet kreću oko 1 Euro = 2 Kune (cca 30 centi).
Naravno, sve ovo što govorim o cijenama nije opće pravilo. Svakako tu vrijedi pravilo ponude i potražnje.
Najbolje da npr. objasnim na nekom primjeru. Evo recimo možda neka serija maraka iz npr. Brazila, a recimo predstavlja nekakve brazilske znamenite osobe vrijedi po katalogu 20 Eura. I sad prodavač traži 50% cijene. Ona možda i vrijedi toliko, ali tko skuplja Brazil u recimo Hrvatkoj? Ajde da je barem neka tema, npr. nogometaši.
Imam i primjera gdje naši trgovci prodaju pečatirane hrvatske prigodne marke po 50% nominale. To ne da je pretjerana cijena, nego je to čisti bezobrazluk.
Probati ću opet pojasniti te cijene na markama NDH.
Serija "Krajobrazi" po katalogu vrijedi 82 kune. Nju ne bi nikad platio više od 10 kuna, zato jer tih maraka doslovno ima na kile. Nije problem ni arke pronaći, a kamoli običnu seriju.ž
Blok "Za I. hrvatsku udarnu diviziju" po katalogu vrijedi 12.000,00 kuna. Ali njegova tržišna cijena je oko 1000 Eura i tu nema priče. To je rijetkost i to vrijedi. Jer možete i imati spremne novce za njega, a čekati ćete ga nekoliko mjeseci.
Upravo zbog svega ovoga sam Vama, flatelistima - početnicima, savjetovao da prvo počmete skupljati nekorištene marke Vaše države. Em ih plaćate po nominali (naravno kupujete ih na poštanskom šalteru ili u lokalnom filatelističkom društvu, jer Vaš lokalni trgovac filatelijom je već (ako nemate kod njega abonoman) nakon par sati od puštanja u promet te marke stavio cijenu 20% veću od nominale, iako mu je pošta, zbog uzimanja velike količine, također dala rabat u iznosu od 20%).
Zatim, nove marke su 99.9% neoštećene i sigurno nisu falsificirane.
Učite od iskusnijih filatelista, kupujte i čitajte filatelističku literaturu i tek se onda upustite u zajtjevniju filateliju.
Ja već godinama učim i još jako puno toga ne znam. A većinu toga što znam mogu zahvaliti poštenim i dobrim riječkim filatelistima koji su me uveli u svijet filatelije.