Predfilatelija - sakupljanje

Sve o predfilateliji.

Moderator/ica: veglia966

Predfilatelija - sakupljanje

PostPostao/la mali » svibanj 6th, 2009, 11:40 pm

Zanima me koliko se kod nas sakuplja predfilatelija i koliko je to područje zastupljeno, koliko ima materijala?
Filatelija - to je to što me zanima!
mali

Re: Predfilatelija - sakupljanje

PostPostao/la stamphunter » svibanj 7th, 2009, 10:57 am

predfilatelija je na neki način "rollce-royce" filatelije.
(slikovito rečeno, ali nemojte to uzeti kao generalno).
(pre)malo ljudi se bavi, jer zahtjeva dobro znanje, istraživanje a materijala nema mnogo. solidna zbirka može imati samo desetak primjeraka.
preporučam da počnete sa"lokal-patriotskim" pristupom: nabavite prvo prefilatelističke žigove iz vašeg kraja, onda razmislite hoćete li se širiti i po kom kriteriju.
stamphunter

PostPostao/la mali » svibanj 7th, 2009, 2:17 pm

Ne znam razmisliti ću još, iako mi se ovo područje tj. predfilatelija čini jako zanimljiva.
Filatelija - to je to što me zanima!
mali

PostPostao/la zdfil » svibanj 7th, 2009, 5:35 pm

S time se bavi premalo ljudi, a po meni je to jdan od dijamanata u filatelističkoj kruni. Svako predfilatelističko pismo je lijepo na svoj način, ne postoje dva ista (uostalom kao i svih pisama), a svjedoče o jako davnim vremenima. Štoviše nije ni skupa toliko. Osim Ilirije i žigova iz XVIII. stoljeće rijetko što da je baš pretjerano skupo.
zdfil

PostPostao/la xyz » svibanj 26th, 2010, 1:36 am

Ne znam što je to rollce-royce, a pogotovo što bi to trebalo biti u filateliji.
Predfilatelija je interni, filatelistički naziv za period poštanske povijesti koji obuhvaća vrijeme prije uvođenja ljepljivih poštanskih maraka u poštansku upotrebu. Ne bavi se samo žigovima kako to imputiraju članovi foruma uključeni u ovu temu, a "predfilatelija" ne postoji samo na području Ilirije, kao ni samo u XVIII stoljeću. Cijene koje pojedini objekti poštanske povijesti iz vremena prije uvođenja maraka mogu postići takođe su basnoslovne, iako ne kao najbolji filatelistički komadi
xyz

PostPostao/la zdfil » svibanj 26th, 2010, 12:36 pm

xyz je napisao/la:Ne znam što je to rollce-royce, a pogotovo što bi to trebalo biti u filateliji.
Predfilatelija je interni, filatelistički naziv za period poštanske povijesti koji obuhvaća vrijeme prije uvođenja ljepljivih poštanskih maraka u poštansku upotrebu. Ne bavi se samo žigovima kako to imputiraju članovi foruma uključeni u ovu temu, a "predfilatelija" ne postoji samo na području Ilirije, kao ni samo u XVIII stoljeću. Cijene koje pojedini objekti poštanske povijesti iz vremena prije uvođenja maraka mogu postići takođe su basnoslovne, iako ne kao najbolji filatelistički komadi

Najprije, definicija koje ste dali nije potpuno točna.
1. od uvođenja ljepljivih poštanskih maraka?? Prva poštanska marka na svijetu - britanski Black Penny - nije bila ljepljiva već je bila bez ljepila, a poštanski službenik bi ju naljepio onako ljepilom iz posudice.
2. Kada završava hrvatska predfilatelija?? Da li 1840. ili 1850. ili 1918?

Tko imputira da se predfilatelija bavi samo žigovima i tko je uopće rekao da predfilatelija postoji samo na području Ilirije i u XVIII stoljeću?
zdfil

PostPostao/la xyz » svibanj 30th, 2010, 2:35 pm

Cijela britanska poštanska reforma kojoj je uslijedio "Black Penny" bazirana je na LJEPLJIVOJ I UNAPRIJED PLAĆENOJ "potvrdi" o poštanskim uslugama koju nazivamo poštanska marka, a nije mi baš jasno gdje ste naletjeli na ovu teoriju o teti sa kantom ljepila koja lijepi crne penny-e po pismima ???? Black Penny je u svih svojih 60 000 000 milijuna primjeraka bio gumirana marka !!!
xyz

Natrag na Predfilatelija

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.