Govorimo o Falcifikatima

Krivotvorene marke, pisma...

Moderator/ica: veglia966

Govorimo o Falcifikatima

PostPostao/la liparus » srpanj 21st, 2011, 11:23 pm

Dame i Gospodo

Prolazeci aukcijama nalazim ovo
http://www.aukcije.hr/item.php?id=1448479
Uzas i jeza. Falcifikati ili kako ih mnogi vole nazvati novo tiskom (ili kako ih ja zovem Gov..m) se prodaju bez pardona.
Za 750 kn
Eto na sta se svela Hrvatska Filatelija
Sramota
liparus
 
Postovi: 25
Pridružen/a: ožujak 12th, 2008, 11:34 pm
Lokacija: Washington DC, USA

Re: Govorimo o Falcifikatima

PostPostao/la evropejac » srpanj 22nd, 2011, 7:15 pm

Koliko sam ja upucen u krivicno pravo i zakon pustanje u promet falsifikata i predstavljanje istog kao original je krivicno delo koje se goni po sili zakona. Trebalo bi odgovorni iz aukcijske kuce traziti za pojedine lotove ateste, pogotovo za pomenuti blok udarne jer je tiraz mali, a nije bilo ponovnih stampanja (barem ja nisam upoznat sa tim)
evropejac
 
Postovi: 112
Pridružen/a: travanj 27th, 2010, 6:08 pm

Re: Govorimo o Falcifikatima

PostPostao/la paklarcanin » srpanj 25th, 2011, 1:23 pm

Predmet nije prestavljen kao original nego kao novo tisak tako da je sa zakonske strane sve u redu. I bilo je ponovnog stampanja sa originalnih ploca ali ne od strane postanske sluzbe Nezavisne Drzave Hrvatske. Za vise podataka obratite se svemocnom Google ili jos bolje g. zdfil, g. fiumeri ili g. stemphunter.
paklarcanin
 
Postovi: 13
Pridružen/a: siječanj 16th, 2010, 1:22 pm

Re: Govorimo o Falcifikatima

PostPostao/la evropejac » srpanj 25th, 2011, 9:06 pm

Dobro da zakljucimo, ako neku vrednosnicu (novcanicu, postansku marku i slicno) koja je stampana od strane drzave (nacionalna banka ili postanska uprava neke zemlje) i to ozvanicila, stamparske ploce sacuvala, a neko drugi ko nije ovlascen za izdavanje takvih vrednosnica dodje u posed i upotrebi ih to se zove novo tisk. Onda da zamolim Evropsku centralnu banku da mi pozajmi ploce za novcanice od 500 evra da ih nastampam koliko mi je potrebno iako nisam ovlascen od strane Evropske Centralne banke za izdavanje novcanica.
evropejac
 
Postovi: 112
Pridružen/a: travanj 27th, 2010, 6:08 pm

Re: Govorimo o Falcifikatima

PostPostao/la stamphunter » srpanj 25th, 2011, 9:54 pm

problem neučinkovitosti "istjerivanja krivotvoritelja" jest taj što su javnosti (državi, pravnom sustavu) prioritetni slučajevi krivotvorenja vrednosnica. Poštanska marka jest vrednosnica (zamjena za novac, u određenom smislu) sve dok marka ima frankaturnu vrijednost.
jednom kad prestane važiti,marka više nije vrednosnica nego sakupljački predmet.

za krivotvoriteljem poštanske marke sa frankaturnom važnosti država podiže parnicu kao prema krivotvoritelju novaca.

za krivotvoriteljem poštanske marke kao sakupljačkog objekta, država ne podiže parnicu. može se podići privatna tužba, koja može trajati nesnošljivo dugo vremena i postati teret onog koji tuži.

imate masu primjera na ovu i onu stranu.
blok u pitanju nije nikakav novotisak nego krivotvorina napravljena dijelom od originalnog tiskovnog materijala koji je otužen i upao u (krive) ruke. slično je i sa žigom "Zagreb 2a" - originalan je, ali marke njime pretiskane nisu originalni objekt već parcijalna krivotvorina.

postoji jasna distinkcija između krivotvorine i novotiska.
novotisak izdaje poštanska uprava, nije namjenjen poštanskoj upravi i napravljen je originalnim tiskovnim materijalom. često ima jasnu naznaku da se radi o novotisku.

krivotvorine su privatni proizvodi, neautorizirani od poštanske uprave, namjenjeni dezavuiranju pojedinaca najčešće zbog financijske koristi.
Avatar
stamphunter
 
Postovi: 627
Pridružen/a: svibanj 8th, 2007, 1:02 pm

Re: Govorimo o Falcifikatima

PostPostao/la paklarcanin » srpanj 26th, 2011, 9:44 am

evropejac je napisao/la:Dobro da zakljucimo, ako neku vrednosnicu (novcanicu, postansku marku i slicno) koja je stampana od strane drzave (nacionalna banka ili postanska uprava neke zemlje) i to ozvanicila, stamparske ploce sacuvala, a neko drugi ko nije ovlascen za izdavanje takvih vrednosnica dodje u posed i upotrebi ih to se zove novo tisk. Onda da zamolim Evropsku centralnu banku da mi pozajmi ploce za novcanice od 500 evra da ih nastampam koliko mi je potrebno iako nisam ovlascen od strane Evropske Centralne banke za izdavanje novcanica.

HaHahah dobar si evropejac. S obzirom o kojem predmetu se je povela rasprava i po vasem scenariju kad je Jozek okupirao Zagreb trebao je nazvati Antu tamo negdje u Spaniji i "E slusaj Ante, imam ovde neke stamparske ploce od "udarne" ajd budi dobar drug pa mi odobri da odstampam koju tisucu primjeraka za svoje cobane."
Nebudi smjesan.
paklarcanin
 
Postovi: 13
Pridružen/a: siječanj 16th, 2010, 1:22 pm

Re: Govorimo o Falcifikatima

PostPostao/la evropejac » srpanj 26th, 2011, 2:43 pm

A da li je moralo biti stampanje u Zagrebu? Zasto ne bi bilo stampano u Italiji ili Spaniji ili Argentini? Mogucnosti su ogromne. To bi bilo isto kao i sa Ravnogorskom serijom od 4 marke. Zvanicno su bila dva izdanja. I izdanje (1943) je unisteno posto je zavrsilo u nekom potoku u okolini Krupnja, dok je II izdanje (1944) na losijem papiru. Katalozi to priznaju. Sada da se pojavi fantomsko III izdanje (na primer 1945) sta bi trebalo da radimo. Da ga priznamo kao novotisk. Pazi majke ti. Opste je poznato, Dragoljub Mihailovic je uhapsen februara 1946 i iste godine streljan, samim tim da se pojavila to famozno III bi bilo teorijski moguce; dok celokupan drzavni aparat NDH ubio tutanj u aprilu 1945 i vecoj meri preziveo, pa samim tim i prica o novotisku Udarne bi bila samo teoriski moguca. I u jednom i u drugom slucaju trebalo bi ispitati da li postoje pratece dokumenta za ponovno izdavanje maraka ili bloka. Ako toga nema radi se o falsifikatima. Takodje naglasavam da se i oba slucaja trazi atest za pomenute marke ili blok. Novotisk se nigde ne spominje, dok atestatori novotisk smatraju falsifikatom i samim tim ta prica bi trebalo da je jasna. Meni jedino nije jasno kako to da se u katalozima do 1991 nigde ne spominje ponovno stampanje bloka Udarne, a jos manje koji bi bio razlog za to. Ako neko ima katalog koji to priznaje neka mi ih posalje.
evropejac
 
Postovi: 112
Pridružen/a: travanj 27th, 2010, 6:08 pm

Re: Govorimo o Falcifikatima

PostPostao/la stamphunter » srpanj 26th, 2011, 10:05 pm

priču o novotisku su stvorili trgovci, naravno.
ima još gorih užasa sa ovim blokom a to su atesti talijanskog atestatora Raybaudija u kome spominje da se radi o "oficijelnom reprintu"
(službenom novotisku).
ne nasjedajte takvoj priči.
tržišno gledano, ne bih imao ništa protiv da se izvorno na poleđini bloka otisnulo "REPRINT", "NOVOTISAK" ili "FALSCH" ili ako hoćete "NIJE ONAJ RIJETKI", i da se kao takav prodaje - kao zamjenski element da popuni rupe sakupljačima koji ih ne vole imati u svojim shaubek albumima.
Avatar
stamphunter
 
Postovi: 627
Pridružen/a: svibanj 8th, 2007, 1:02 pm

Re: Govorimo o Falcifikatima

PostPostao/la evropejac » srpanj 27th, 2011, 2:15 pm

Ma neka se nazove kako je kome drago. Pustanje u promet takvih objekata po cenama koje su naznacene na aukciji je prevara i to ocigledna. Trgovci su smislili i gomilu drugih gluposti kako bi samo zaradili pare. Prvo i osnovno prodaja falsifikata je po svim etickim kodeksima u kolekcionarstvu je zabranjena samo ako se vidno ne naglasi da se radi o falsifikatu. Prica da je to novotisk, reprint i sta ti ja znam sve jos, nije nista drugo do prevara. Postavi aukciju i lepo naglasi da je to falsifikat ili ako ti se to ne svidja imitacija. Pomenuti blok je i 1991 i sada veoma cenjen zato sto je ih stampano u malom tirazu. A na samoj aukciji je opis ovakav:"Nerabljeni blok,novotisak,perfektna guma,top kvaliteta,..." Nadam se da bi se mnogi slozili da bi bili manje strasno da je pisalo ovako:"Imitacija bloka, perfektna guma, top kvalitet". Slozice te se da bi onda i cena bila prikladna opisu i verovatno bi kostala manje nego 110 evra koliko je doticni ponudio kao pocetnu cenu. Kolika bi cena bila na kraju to je druga prica. A prica o sluzbenom reprintu je smejurija. Nema i nikada nije postojao sluzbeni reprint nego I i II (a ponekad i III) izdanje radi zadovoljenja potreba u postanskom prometi ili zbog povecanog interesovanja i uvek postoji razlika izmedju dva izdanja. Nemoj mo se zavaravati tim pricama o novotisku i ostalim glupostima. To samo povecava tenziju, a sve se svodi na gafove trgovaca kako bi neki "krs" bolj prodali.
evropejac
 
Postovi: 112
Pridružen/a: travanj 27th, 2010, 6:08 pm


Natrag na Falsifikati

Online

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

cron