Filatelija Bokić Filatelija Bokić Filatelija Bokić

INFORMACIJE

Adresa: Jurišićeva 13, 10000 Zagreb, Tel. 01/4911-589, Fax. 01/4911-588, Radno vrijeme: četvrtkom od 10 do 18 sati, a ostale radne dane od 10 do 14 sati. Ulaz je slobodan.

HT-muzej

Neznamo koliko Vas zna gdje se nalazi  HT muzej - muzej pošte i telekomunikacija. Zapravo bolje bi pitanje bilo koliko Vas zna da on upoće postoji. Mi znamo odgovor na oba pitanja. HT muzej tj. Muzej pošte i telekomunikacija smjestio se u zgradi Hrvatske pošte u Jurišićevoj 13. Sastoji se od predvorja i velike sobe u kojima su smješteni izložbeni primjerci. U predvorju ćete naći između ostalog opis postupka izrade poštanskih maraka. Za sve filateliste zanimljiv postupak kako veliki strojevi mogu (naravno uz ideju dizajnera) stvoriti nešto tako malo i tanko, a opet tako vrijedno i mogu slobodno reći prelijepo. U velikoj sobi se vraćamo u prošlost.

Poštanski promet se na našim prostorima  počeo razvijati još za vrijeme Rimskog Carstva, a prvi organizirani prijenos poštanskih pošiljka ostvaren je uspotavom poštohoda Beč - Zagreb 29. srpnja 1529. godine. Telekomunikacije su se počele u Hrvatskoj razvijati samo 6. godina nakon uspostave prve telegrafske veze, a u svjetsku telefoniju Hrvatska se uključila 1881. gradnjom prve telefonske linije. Filatelistima bi moglo biti zanimljivo da filatelistički odjel svojim poštanskim markama prati tri razdoblja hrvatskog poštanskog suvereniteta: doba stvaranja države Srba, Hrvata i Slovenaca 1918. kada je izašla prva hrvatska poštanska marka, 1941.-1945., 1991. kada se tiska hvatska poštasnka marka u suverenoj i neovisnoj Republici Hrvatskoj.

Poštanski muzej u Zagrebu je osnovan 9. travnja 1953. nakon dugotrajnih, višegodišnjih nastojanja da se prikupljena građa službeno pohrani i izloži. Iste godine muzej je imao i svoju prvu izložbu. Muzej je organizirao razne izložbe koje su se odvijale u poštanskim uredima diljem Hrvatske i u drugim hrvatskim muzejima te su tako bile dostupne svima zaintresiranima. Isto tako surađivali su s muzejima izvan Hrvatske te se tako izložba na temu Hrvatske poštanske odore, autorice Kate Šutalo, nalazi u okviru stalnog postava Međunarodnog muzeja poštanskih odora u Francuskoj. Također muzej organizira i radionice čime želi upoznati posjetitelje i približiti im specifičnu tematiku svojih odjela i zbirki. U muzeju možete pogledati i saznati više o prošlosti Hrvastke pošte od njezinih početaka - stari poštanski sandučići, prigodni žigovi, poštanske trube i drugo. Možete vidjeti između ostalog stare telefonske centrale i telefone, a djelatnici će Vam rado pokazati i kako funkcioniraju.

U izradi članka koristili smo se podacima iz knjige "50 godina Muzeja pošte i telekomunikacije u Zagrebu 1953.-2003." autorice Kate Šutalo.

fOTOGALERIJA

web hosting powered by www.zubak.com